سیستم اطفای حریق آیروسل متراکم، شکلی از سیستم اطفای حریق مشابه سیستم اطفای حریق گازی یا سیستم اطفای حریق شیمیایی خشک و مبتنی بر ذرات است. اطفای حریق آیروسل از عاملی برای خاموش کردن آتش استفاده میکند که حاوی ذرات جامد بسیار ریز و مادهی گازی است. ذرات ریز آیروسل متراکم و گاز سیال خروجی توسط یک واکنش گرمازا تولید میشوند. این ذرات تا زمان خروج از محل تخلیه به حالت گاز باقی میمانند.
برخلاف سیستم اطفای حریق گازی که تنها گاز بیرون میدهد و نیز عوامل خاموشکنندهی شیمیایی خشک که ذرات پودر مانندی با ابعاد بزرگ (۲۵ تا ۱۵۰ میکرومتر) هستند، سیستم اطفای حریق آیروسل متراکم توسط انجمن حفاظت از حریق آمریکا (NFPA)، بهعنوان منتشرکنندهی ذرات بسیار کوچک با ابعاد کمتر از ۱۰ میکرومتر معرفی میشود.
ذرات جامد آیروسل دارای ابعاد جرمی بسیار کوچکتری نسبت به عوامل خاموشکنندهی شیمیایی هستند و مدت بیشتری در هوا معلق میمانند و در منطقهی تحت محافظت، پسماند کمتری از خود بهجای میگذارند.
همچنین سیستم اطفای حریق شیمیایی خشک باید مستقیماً به سمت شعله هدفگیری شود درحالیکه آئروسلهای متراکم، عوامل اطفای حریق احاطهکنندهای هستند که صرفنظر از محل و ارتفاع آتش میتوانند به سرعت با اشباع فضا در اطفا حریق با قدرت عمل نمایند. آیروسل ها بصورت مکانیکی، الکتریکی یا ترکیبی از عمل الکترومکانیکی فعال می شود.
کاربردهای سیستم اطفای حریق آیروسل
استفاده از عوامل اطفاء حریق دو کاربرد دارد: بهعنوان سامانهی غرقه سازی کامل آتش (Total Flooding) یا بهعنوان سامانهی اطفاء حریق برای استفادهی موضعی.
برای دستیابی به اطفاء حریق با اشباع کامل، باید تعداد کل آئروسلهای موردنیاز برای خاموش کردن آتش درون فضای ثابت تعیین شود. این سیستم ها معمولاً بر روی سقف یا دیوار نصب میگردند. به خاطر اینکه سیستم اطفای حریق آئروسل بهصورت مستقل و هم بهعنوان مخزن ذخیرهسازی و هم نازلی که گاز را به حرکت وامیدارد عمل میکنند، برای انتقال یا توزیع عامل خاموشکننده از محل ذخیرهسازی به محیط خارج، به هیچ شبکهی توزیعی نیازی ندارد که این باعث صرفهجویی در فضای اشغالشده و بالا بردن راندمان حملونقل میشود.
سامانهی آئروسل متراکم برای کاربردهای خاصی بهعنوان جایگزینی برای سیستم اطفای حریق هالون ۱۳۰۱ و سیستم اطفای حریق دیاکسید کربن پرفشار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین در برخی موارد سیستم های اطفاء حریق آئروسل میتوانند بهعنوان گزینه ای بجای سیستم های گازی هالوکربن و یا سیستم های واترمیست (Watermist) مورد استفاده قرار بگیرند.
عدم تاثیرات مخرب زیست محیطی آیروسل ذرات آیروسل هیچ تاثیر زیست محیطی قابل توجهی ندارد : ODP (پتانسیل تخریب لایه اوزون) و GWP (پتانسیل گرمایی اتمسفر) آن صفر می باشد.
برای اطلاعات تفصیلی در مورد مکانیزم اطفا آیروسل در قسمت مقالات به مکانیزم اطفای حریق آیروسل مراجعه نمایید.
مزایای سیستم اتوماتیک آیروسل تدبیر
تاثیر فوری و سرعت عمل برای کلاس های A,B,C,E,F کم وزن و کم حجم غیر سمی و دوستدار محیط زیست به لایه اوزون صدمه نزده و موجب گرم شدن زمین نمی شود. نصب و راه اندازی آسان، ساده و نگهداری بدون هزینه عدم نیاز به لوله کشی و استفاده از کابل و سیم کشی عدم نیاز به مخازن بزرگ و انبار مخازن عدم تخریب تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی عمر بالای ۱۵ سال، مقرون به صرفه و اقتصادی قابلیت اطفا موضعی و اتوماتیک
اقدامات لازم بعد از عملکرد سیستم اطفای حریق آیروسل
برای کاهش احتمال آسیب به تجهیزات حساس، حدود ۱۰ دقیقه بعد از تخلیه گاز، به وسیله یک فن قوی که به صورت اتوماتیک از پانل اطفای حریق دستور می گیرد و کنترل می شود، بهتر است کل غبار آیروسل تخلیه شود. طبق استاندارد و توصیه تولیدکنندگان سیستم اطفای حریق آیروسل ، گاز این سیستم باید ۱۰ دقیقه داخل محیط باشد تا از خاموش شدن آتش مطمئن شوید. به فاصله بین سیلندرها و تجهیزات دقت کنید!
گاز خارج شده از سیلندر آیروسل، هنگام تخلیه بسیار داغ است. به همین خاطر باید حداقل فاصله تا تجهیزات، بر اساس دستوالعمل تولیدکننده رعایت شود. برنامه ای در نظر داشته باشید که قبل از تخلیه، تمامی تجهیزات اتاق سرور خاموش شوند و خسارت کمتری ایجاد کنند.
پس از تخلیه آیروسل و اطفا حریق، عملیات تمیزکاری را انجام دهید. به خصوص اگر تمیزکاری تجهیزات الکترونیکی است. این تجهیزات را با آب و الکل تمیز کنید. این کار باید نهایتا تا ۲۴ ساعت بعد انجام شود.