اگر کپسول آتش نشانی در وضعیت ایده آل قرار نداشته باشد، یک آتش سوزی کوچک میتواند به یک فاجعه بزرگ تبدیل شود. آزمایش کپسول آتش نشانی به ما اطمینان میدهد که آیا کپسولهای موجود در یک ساختمان، آمادگی لازم برای مقابله با آتش سوزی را دارند یا نه. تست کپسول آتش نشانی به شکل منظم یکی از اقدامات حیاتی در تأمین امنیت ساختمانها است که در این مطلب با جزئیات آن آشنا خواهیم شد.
آزمایش کپسول آتش نشانی چیست؟
کپسولهای آتش نشانی جزو آن دسته از لوازمی هستند که نیاز به نگهداری دقیق و اصولی دارند. در طول زمان و بنابه دلایل مختلف، یک کپسول آتش نشانی ممکن است از شرایط ایده آل خود خارج شده و خاصیت خاموش کنندگی خود را از دست دهد.
برای مثال ممکن است یک ضربه فیزیکی باعث آسیب دیدگی بدنه و نشتی مواد اطفاء حریق شود؛ یا آن که بر اثر گذر زمان و شارژ نشدن به موقع کپسول، فشار گاز درون کپسول افت کرده و به دنبال آن مواد اطفاء حریق قابلیت بیرون پاشیدن از شلنگ را نداشته باشد.
در فرایند آزمایش کپسولهای آتش نشانی، همه مواردی که ممکن است در عملکرد کپسول اختلال ایجاد کنند با دقت مورد معاینه و بررسی قرار میگیرند تا مشخص شود که آیا کپسول مورد نظر برای مقابله با آتش سوزی قابل اعتماد است یا نه. این آزمایش توسط مراکز معتبر تست کپسول آتش نشانی و تکنسینهای آموزش دیده انجام میشود. زمان انجام این تستها برای کپسولهای مختلف متفاوت است و توسط کمپانی سازنده آنها مشخص میگردد.
اما نکته مهم این است که همه کپسولهای آتش نشانی قابل شارژ، باید مطابق یک برنامه زمانی مشخص مورد آزمایش قرار بگیرند تا اگر مشخص شد که در شرایط ایده آل قرار ندارند، تعمیر شده و یا با کپسولهای سالم و کارآمد تعویض شوند.
بیشتر بخوانید: زمان تعویض کپسول آتش نشانی
نحوه انجام آزمایش کپسول آتش نشانی
به آزمایشی که برای سنجش وضعیت کپسول آتش نشانی انجام میشود، تست هیدرو استاتیک کپسول آتش نشانی میگویند. این تست با بررسی وضعیت فیزیکی داخل و خارج کپسول انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که بدنه کپسول دچار آسیبی مثل خوردگی، زنگ زدگی یا رسوب گرفتگی نشده باشد. سپس همه قطعات کپسول از آن جدا میشوند و آنها نیز مورد بررسی قرار میگیرند تا سلامت آنها تأیید شود.
سپس مواد درون کپسول کاملاً خالی شده و مخزن کپسول با آب پر میشود. بعد از گذشت مدت زمانی مشخص، وضعیت کپسول و فشار آب درون مخزن چک میشود. اگر فشار کپسول افت نکرده باشد، کپسول در وضعیت ایده آل قرار دارد. در غیر این صورت و زمانی که کپسول افت فشار و یا نشتی داشته باشد، تست هیدرو استاتیک کپسول آتش نشانی با شکست مواجه شده و آن کپسول از رده خارج میشود.
بیشتر بخوانید: همه چیز درباره شارژ کپسول آتش نشانی
چه کسی میتواند کپسول آتش نشانی را آزمایش کند؟
این تست باید حتماً توسط مراکز معتبر تست کپسول آتش نشانی انجام شود چرا که انجام آن نیاز به تجهیزات مخصوص و تکنسینهای آموزش دیده دارد. علاوه بر آن در صورت اجرای غیر اصولی تست هیدرو استاتیک، خطراتی مانند انفجار ناگهانی کپسول وجود دارد؛ بنابراین به هیچ وجه نباید اهمیت اجرای آزمایش کپسول آتشنشانی در شرایط کنترل شده، توسط افراد حرفهای و با استفاده از لوازم مخصوص را نادیده گرفت.
لازم به ذکر است که شما میتوانید از خدمات گروه صنعتی تدبیر برای اجرای تست هیدرو استاتیک و همچنین امور مربوط به نگهداری و سرویس تجهیزات ایمنی از جمله کپسول آتشنشانی استفاده نمایید.
تست کپسول آتش نشانی هر چند وقت یک بار انجام میشود؟
همانطور که اشاره شد زمان اجرای تست هیدرو استاتیک برای کپسولهای آتش نشانی مختلف متفاوت است. بازه زمانی مطلوب برای اجرای تست کپسول با توجه به نوع کپسول و مواد اطفاء حریقی که در آن استفاده شده است توسط شرکت سازنده اعلام میشود و روی برچسب راهنمای کپسول ذکر شده است. به طور معمول این تستها هر ۵ سال و یا هر ۱۲ سال یک بار باید انجام شوند.
نحوه ثبت گزارش از آزمایش کپسول آتشنشانی
آخرین بخش از فرایند آزمایش کپسول آتش نشانی، ثبت گزارش مربوط به آزمایش و نتیجه آن است. برای این کار از یک برچسب مخصوص استفاده میشود که جزو استانداردهای اجرای تست کپسولهای آتشنشانی محسوب میشود. این برچسب باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
- نام تکنسینی که تست را اجرا کرد.
- تاریخ اجرای تست
- درجه فشاری که هنگام اجرای تست مورد استفاده قرار گرفت.
این برچسب باید در محلی از کپسول نصب شود که کاملاً در دید و خوانا باشد.