درصد زیادی از مردم و صاحبان مشاغل بر این باورند که صرفا با یک بار خرید کپسول آتش نشانی میتوانند در هر زمانی به راحتی با حریق مقابله کنند. اما اغلب آنها نمیدانند که این احتمال وجود دارد که کپسولهای آتش نشانی برای این شرایط آماده نباشند. زمان شارژ کپسول آتش نشانی مساله مهمی است که نمیتوانیم آن را نادیده بگیریم. زمان شارژ مجدد هم متغیر است و بستگی به نوع کپسول، میزان مصرف و همچنین ایردات آن دارد. برای نمونه گاهی اوقات دیده شده است که یک کپسول حتی برای دو سال هم نیازی به شارژ نداشته باشد. در این مطلب تمامی نکات مرتبط با زمان شارژ کپسول آتش نشانی به ویژه کپسولهای آتش نشانی بیوورسال را بررسی میکنیم.
شارژ کپسول آتش نشانی
اولین ابزار دفاعی و ایمنی در برابر وقوع حریق استفاده از کپسولهای آتش نشانی است. اما تنها در صورتی میتوان از مهارکردن حریق مطمئن باشیم که این خاموشکنندهها به طور کامل شارژ یا تحتفشار باشند. تصور کنید که کپسول آتش نشانی را یکی دو سال پیش خریدهاید و اکنون یک حادثه آتشسوزی کوچکی در نزدیکی شما رخ داده است.
در صورتی که از زمان شارژ کپسول آتش نشانی اطلاعی ندارید یا از زمان خرید کپسول تا به امروز، آن را بررسی و نگهداری نکردهاید، ممکن است تمام کسب و کار یا محل سکونت شما به سرعت شعلهور شود. زیرا کپسول آتش نشانی نیازمند تعمیر یا تعویض بوده اما شما از این اتفاق مطلع نبودید. به منظور جلوگیری از این سناریو، میتوانستید با بررسی دورهای مهارکننده خود، از شارژ بودن یا نبودن کپسول مطمئن شوید و همچنین اگر نیاز به تعویض و یا تعمیر بود در سریعترین زمان ممکن اقدام میکردید.
همانطور که خودروی شما نیاز به تعمیر و نگهداری دارد تا بتوانید مطمئن رانندگی کنید و حادثهای برای شما و اطرافیان رخ ندهد، کپسولهای آتش نشانی هم برای داشتن بهترین عملکرد در شرایط اضطراری و جلوگیری از خسارات آتشسوزی، نیازمند تعمیر و نگهداری میباشند.
برای آشنایی با نحوه شارژ کپسول آتش نشانی و مراحل آن، مقاله زیر را مطالعه کنید.
زمان شارژ کپسول آتش نشانی
خرید یک کپسول آتشنشانی مطمئن و کارآمد مانند کپسولهای بیوورسال بخشی از تجهیز خانه و محلهای کار است و نباید از این موضوع غافل شد. توجه کنید که این کپسولها هم نیاز به رسیدگی دارند و وجود داشتن یک کپسول خالی یا معیوب هیچ سودی به حال شما و اطرافیانتان در زمان آتشسوزی نخواهد داشت. به احتمال فراوان این پرسش برای شما مطرح شده است که چگونه باید تشخیص دهیم یک کپسول به شارژ نیاز دارد؟
محل قرارگیری کپسول
شما باید به محل قرارگیری کپسول توجه داشته باشید. در صورتی که این کپسول در مکانی با هوای بیش از حد گرم یا خیلی سرد قرار داشته باشد، باید به آن توجه کرد. این دسته از کپسولها عمدتا در فواصل زمانی کوتاهتری نیاز به شارژ مجدد دارند.
میزان مصرف اهمیتی ندارد
در صورتی که حتی برای یک بار هم از این کپسول استفاده کرده باشید، نیاز است تا در مدت زمان کوتاهی برای شارژ مجدد آن به نمایندگی مراجعه کنید. به طور کلی میزان مصرف هیچگونه اهمیتی ندارد و همین مساله که کپسول یک بار استفاده شده است، دلیل کافی برای شارژ مجدد خواهد بود.
عدم استفاده از کپسول در طولانیمدت
از طرفی این احتمال هم وجود دارد که شما کپسول را برای مدت زمان طولانی داشته و کماکان هیچ استفادهای از آن نکرده باشید. در چنین شرایطی معمولا مهلت تعیین شده برای شارژ کپسول به اتمام رسیده است. به همین خاطر بهتر است که به فکر شارژ کپسول خود باشید.
بررسی درجه کپسول آتش نشانی
از دیگر نشانههایی که به ما میگوید زمان شارژ کپسول آتش نشانی فرا رسیده است، توجه به مانومتر است. به طور کلی عقربه مانومتر بایستی در محدوده تعیین شده باشد. همچنین در صورتی که در ظاهر کپسول، شلنگ یا پلمپ آن مشکلی باشد، توصیه میکنیم کپسول را برای شارژ مجدد بررسی کرده و به نمایندگی ببرید.
زمان مناسب برای شارژ کپسول آتش نشانی
شارژ کپسول آتش نشانی به هیچ عنوان کار دشواری نیست و شما تنها کافی است آن را به نمایندگی ببرید و برای بررسی و شارژ مجدد تحویل دهید. گاهی اوقات ممکن است هیچ یک از علائم بالا برای کپسول شما وجود نداشته باشد. تا به حال از آن استفاده نکرده باشید و هیچ ایرادی در ظاهر آن مشاهده نشود. در این شرایط باید به اصول کلی زمان شارژ کپسول آتش نشانی توجه کنید.
تمام کپسولها یک یا دو سال بدون شارژ قابل استفاده هستند
تمامی کپسولها نهایتا یک یا دو سال بدون شارژ مجدد قابل استفاده خواهند بود و بعد از این مدت باید آنها را برای شارژ به نمایندگی تحویل دهید. کپسولهای آتشنشانی در سه بازه زمانی در سال باید بازرسی شوند. در این بازرسیها هم سلامت فیزیکی کپسول مورد بررسی قرار میگیرد و هم این که اگر نیاز به شارژ داشته باشد، آن را شارژ میکنند.
انواع بازرسیها برای شارژ مجدد عبارتند از:
- بازرسی یک ماهه
- بازرسی شش ماهه
- بازرسی سالانه
بیشتر بخوانید: آزمایش کپسول آتش نشانی چیست؟
خودتان هم میتوانید بازرسی ماهانه انجام بدهید
بازرسی ماهانه را میتوانید خودتان هم انجام دهید. در این بازرسی باید بدنه و محل قرارگیری کپسول را مورد بررسی قرار دهید و اگر مشکلی وجود دارد برای رفع آن اقدام کنید. در بازه شش ماهه بازرسی لازم است، چرا که ممکن است کپسول وزن کم کرده باشد. در نهایت بازرسی سالانه و شارژ مجدد برای همه انواع کپسولهای آتشنشانی به جز کپسولهای CO2 و بیوورسال انجام شود.
نکات مهم زمان شارژ کپسول آتش نشانی
به طور کلی کار با تجهیزات مربوط به اطفا حریق اصول خود را دارد. برای نگهداری و شارژ این کپسولها نیز باید به نکاتی توجه داشته باشید؛ نکاتی که سلامت شما و سایر افراد را تضمین میکند. در ادامه این بخش نکاتی را به منظور شارژ هرچه بهتر کپسول آتش نشانی به شما معرفی میکنیم.
از جمله این نکات میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- در گام اول باید توجه داشته باشید که اگر زمان شارژ کپسول آتش نشانی شما فرا رسیده و آن را به نمایندگی دادهاید، باید یک کپسول جایگزین را برای آن در نظر بگیرید. زیرا حادثه هیچگاه خبر نمیکند و در همین زمان کوتاهی که شما کپسول را برای شارژ خارج کردهاید، ممکن است اتفاقی ناگوار رخ دهد
- سیم پلمب باید به گونهای قرار گیرد که به راحتی در زمان نیاز قطع شود
- در زمان شارژ کپسول آتش نشانی باید کارتی روی آن باشد که زمان شارژ قبلی را نشان دهد
- هر دو سال باید برای کپسولهای آتشنشانی، تست هیدرواستاتیک انجام شود که از سلامت آنها اطمینان داشته باشید
بیشتر بخوانید: مرکز شارژ کپسول آتش نشانی در تبریز
مراحل شارژ کپسول آتش نشانی
در این بخش از مطلب ” زمان شارژ کپسول آتش نشانی قصد داریم تا چگونگی شارژ این تجهیزات اطفا حریق را بررسی کنیم. شارژ مجدد این کپسولها نیاز به ابزارهای تخصصی و همچنین دانش لازم دارد. به همین خاطر هم توصیه میشود که برای شارژ مجدد کپسول خود حتما به سراغ مراکز معتبر در حوزه ارائه خدمات ایمنی بروید. چگونگی شارژ کپسولهای آتش نشانی به نوع آنها بستگی دارد. زیرا کپسولهای مختلف به منظور مقابله با کلاسهای مختلف آتشنشانی طراحی شدهاند.
زمان شارژ کپسول آتش نشانی با توجه به نوع کلاس آن برای حریق
برای مثال کپسولی که مختص کلاس A حریق است، کاربردش عمدتا در رابطه با اطفای حریق ناشی از مواد خشکی مانند چوب و پلاستیک است. این در حالی است که کپسولهای کلاس K برای خاموش کردن حریق ناشی از روغنهای آشپزی کاربرد دارد. بنابراین، موادی که در این کپسولها قرار دارد به صورت کلی با یکدیگر متفاوت است و باید در زمان شارژ مجدد کپسول آتش نشانی از مواد مخصوص به کلاس کپسول استفاده شود.
انواع مختلف کپسولهای آتش نشانی از جمله بیوورسال از ترکیب یک یا چند مورد از موارد زیر پر میشوند:
- کپسول آب و گاز
- کپسول کف و گاز یا همان فوم
- هالوژن
- دی اکسید کربن
- مواد شیمایی تر
- مواد شیمایی خشک ABC
تاریخ انقضای کپسول آتش نشانی
توجه داشته باشید که تاریخ انقضای کپسولهای آتشنشانی مختلف با هم یکسان نمیباشد. بعضی افراد هم هستند که به یاد نمیآورند چه زمانی کپسول را خریداری کردهاند و در نتیجه نمیتوانند مناسبترین زمان شارژ کپسول آتش نشانی را تشخیص دهند. به طور کلی باید بازرسیهای ماهانه، ششماهه و سالانه را مد نظر داشته باشید و به کارت چسبیده بر روی کپسول که تاریخ آخرین شارژ را نشان میدهد، توجه کنید.
بعضی از کپسولهای آتشنشانی یک بار مصرف هستند و بعد از آن دیگر امکان استفاده از آنها حتی با شارژ مجدد هم وجود ندارد. کپسولهای دیگری که در بازار عرضه میشوند هم طبق ادعای سازندگانشان، اگر در شرایط خوبی نگهداری شوند تا حدود ۲۰ سال هم قابل استفاده خواهند بود.
بیشتر بخوانید: زمان تعویض کپسول آتش نشانی
شارژ به موقع کپسول آتش نشانی
در صورتی که کپسول آتش نشانی نیاز به شارژ دارد، بهتر است آن را به یکی از مراکز معتبر شارژ کپسولهای آتش نشانی ببرید تا نسبت به بررسی و شارژ مجدد آن اقدامات لازم انجام شود. اگر خاموشکننده یکبار مصرف یا آسیب دیده است، دفع صحیح دستگاه بسیار مهم است. کپسولهای آتش نشانی با محتویات درون آنها هرگز نباید در سطل زباله انداخته شوند. چرا که حاوی مواد شیمیایی خطرناک و تحت فشار هستند. در نهایت هم باید بگوییم که عمر مفید کپسولهای آتش نشانی در شرایطی که به خوبی از آنها نگهداری شود، بین 10 الی 20 سال است. با توجه به این موضوع و بعد از بررسی کپسول، میتوانید نسبت به شارژ آن اقدام کنید.
سوالات متداول زمان شارژ کپسول آتش نشانی
زمان شارژ کپسول آتش نشانی کی است؟
معمولا زمان شارژ کپسول آتش نشانی با قرمز شدن درجه کپسول مشخص میشود.
کی کپسول آتش نشانی را شارژ کنیم؟
کپسولهای آتش نشانی معمولا پس از هربار استفاده به شارژ و سرویس مجدد نیاز دارند.