آتش سوزی حادثهای است که برای هر ساختمانی ممکن است رخ دهد و به همین دلیل مجهز بودن ساختمانها به کپسول آتش نشانی، یک اصل ضروری است؛ اما همه کپسولهای آتش نشانی کیفیت و کاربرد یکسانی ندارند.
کپسول آتش نشانی معتبر باید توانایی مقابله با خطرات احتمالی در یک ساختمان به خصوص را داشته باشد و همچنین از کیفیت استاندارد برای مقابله با آتش سوزی برخوردار باشد. در این مطلب ویژگیهای یک کپسول آتش نشانی استاندارد و معتبر را معرفی میکنیم.
اهمیت تأیید اعتبار کپسول آتش نشانی
تعداد شرکتهایی که دست به طراحی و تولید کپسولهای آتش نشانی میزنند کم نیست. در نتیجه کپسولهای آتش نشانی در بازار تنوع بالایی از نظر برند، مدل و کارایی دارند؛ اما همه این کپسولها لزوماً دارای تائیدیه از نهادهای رسمی مثل سازمان آتش نشانی ملی و یا استانداردهای بین المللی نیستند.
در بسیاری از کشورهای دنیا، بخشی از وظایف سازمانهای آتش نشانی این است که تجهیزات آتش نشانی که توسط شرکتهای مختلف ساخته میشوند را آزمایش کرده و کارایی آنها را تأیید کنند. از سیستمهای هوشمند اطفاء حریق گرفته تا کپسولهای آتش نشانی که به شکل دستی برای مقابله با آتش سوزی کاربرد دارند، توسط کارشناسان سازمان آتش نشانی مورد ارزیابی و آزمایش قرار میگیرند.
سپس در صورتی که محصول مورد نظر معیارهای ایده آل آتش نشانی را داشته باشد، در آزمایشها قبول شده و تائیدیه رسمی این سازمان را کسب میکند. این تائیدیه یکی از مهمترین نشانههای کپسول آتش نشانی معتبر است که به شهروندان اطمینان خاطر میدهد که سازمان آتش نشانی از عملکرد این کپسول رضایت داشته و آن را گزینه مناسبی برای تأمین ایمنی ساختمان شناخته است.
آزمایشهایی که برای تأیید اعتبار یک کپسول آتش نشانی صورت میگیرد، همه جنبههای کپسول را زیر ذره بین قرار میدهد. از طراحی بدنه گرفته تا کارکرد تک تک قطعات موجود در کپسول که شامل سیلندر گاز، شلنگ، پین قفل، دستگیره، برچسب راهنما و… میشوند. عملکرد کپسول در شرایط مختلف مورد آزمایش قرار میگیرد و معیارهای مشخصی وجود دارند که کپسول مورد نظر باید به آنها برسد. این معیارها در سایت رسمی سازمان آتش نشانی ایران برای عموم در دسترس هستند.
استاندارد UL برای کپسول آتش نشانی
یکی دیگر از نشانههای معتبر بودن که در کپسول آتش نشانی خارجی قابل رویت است، استاندارد UL نام دارد. شرکت UL یک شرکت آمریکایی در زمینه علوم ایمنی است که مورد تأیید سازمان استاندارد آمریکا و سازمان استاندارد کانادا نیز هست. به همین دلیل گواهی تائیدیه UL یکی از معتبرترین استانداردهای بین المللی محسوب میشود. تقریباً هر محصولی که به نوعی با مسائل ایمنی و به خصوص آتش سوزی مرتبط است، میتواند برای اخذ گواهی UL اقدام کند. کپسول آتش نشانی نیز یکی از همین محصولات است.
درست مانند تست ارزیابی سازمانهای آتش نشانی، UL نیز محصولات مربوط به تجهیزات آتش نشانی را با مجموعهای از آزمونهای فنی میسنجد و کیفیت عملکرد آن را بررسی میکند. به طوری که کپسولها با توجه به کلاسی که برای آن طراحی شدهاند، با انواع مختلف آتش سوزی مثل آتش سوزی مایعات یا جامدات مورد آزمایش قرار میگیرند تا میزان موفقیت آنها مشخص شود. مواردی مثل ماندگاری مواد کپسول، مدت زمان خالی شدن گاز، چرخه حرارتی کپسول و… نیز توسط UL مورد بررسی قرار میگیرند.
در نهایت وقتی که یک کپسول از آزمونهای دقیق UL سربلند بیرون بیاید، گواهی تائیدیه این سازمان را کسب میکند و میتواند برچسب استاندارد UL را روی محصول خود بچسباند. البته لازم به ذکر است که به دلیل تحریمهای ایالت متحده آمریکا علیه ایران، کسب استاندارد UL برای محصولات تولید ایران تقریباً غیر ممکن است. به همین دلیل این برچسب عموماً روی انواع کپسول آتش نشانی خارجی دیده میشود.
ویژگیهای کپسول آتش نشانی استاندارد
همانطور که اشاره کردیم، کپسولهای آتش نشانی توسط سازمانهای مربوطه مورد تست و آزمایش قرار میگیرند و از این طریق کیفیت آنها مشخص میشود؛ اما به عنوان یک شهروند عادی که قصد انتخاب یک کپسول آتش نشانی جدید را دارد، نشانههایی وجود دارند که به شما در شناسایی کپسول آتش نشانی معتبر کمک میکنند. در اینجا این ویژگیها را معرفی میکنیم:
· برچسب استاندارد
طبیعتاً اولین چیزی که هنگام خرید یک کپسول آتش نشانی جدید باید به آن توجه کنید، برچسب استاندارد و سایر تائیدیههای فنی مثل استاندارد UL است. این برچسبها نشان میدهند که کپسول مورد نظر توسط نهادهای مستقل به شکل جدی مورد ارزیابی قرار گرفته و توانسته از آزمونهای فنی سربلند بیرون بیاید.
· برچسب کلاس کپسول
از دیگر نشانههای کپسول آتش نشانی خارجی دارا بودن برچسبی است که کلاس کپسول را مشخص کند. کلاس کپسول تعیین میکند که کپسول مورد نظر برای مقابله با چه نوع آتش سوزی طراحی شده است. کلاس A برای آتش سوزی جامدات، B برای مایعات، C برای گازها، D برای فلزات، E برای تجهیزات الکترونیکی و در نهایت K برای روغن آشپزی است. رایجترین کپسولهای موجود در بازار از موادی استفاده میکند که برای خاموش کردن سه کلاس اول مناسب هستند و به همین دلیل به آنها کپسول ABC میگویند.
· برچسب دستورالعمل
همه کپسولهای آتش نشانی باید دستورالعمل واضح و مشخصی داشته باشند که در آن نحوه استفاده از کپسول ترجیحاً همراه با آموزش تصویری وجود داشته باشد. در واقع این یکی از مواردی است که سازمانهای آتش نشانی برای تائید یک کپسول به آن توجه میکند. این برچسب باید در جایی قرار داشته باشد که هنگام استفاده از کپسول، قابل رویت بوده و قطعات کپسول مانع خواندن دستورالعمل نمیشوند.
· سلامت ظاهری کپسول
یک کپسول آتش نشانی استاندارد و معتبر باید بدنه سالم و بی عیب و نقصی داشته باشد. هرگونه زنگ زدگی، فرورفتگی، پوسیدگی و مواردی از این دست در بدنه کپسول به طور مستقیم روی عملکرد آن اثر منفی میگذارند. این مشکلات باعث میشوند که کپسول زودتر از موعد مقرر نیاز به شارژ مجدد داشته باشد و یا در زمان آتش سوزی، عملکرد ضعیفی از خود نشان دهد.
خرید کپسول آتش نشانی معتبر با مواد خارجی
کپسول آتش نشانی بیوورسال که توسط گروه صنعتی تدبیر تولید میشوند، یک گزینه مطمئن برای تأمین امنیت انواع ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی و غیره هستند. این کپسولها در همه کلاسهای آتش سوزی و در ابعاد مختلف طراحی و تولید میشوند.
مواد اطفاء حریقی که در این کپسولها وجود دارد از کشور آلمان تهیه شده و ویژگیهای مدرنی دارد که آن را به یکی از بهترین گزینهها برای مقابله با آتش سوزی تبدیل میکند. کپسول آتش نشانی معتبر بیوورسال توسط سازمان آتش نشانی ایران نیز مورد تائید قرار گرفته تا جایی که این سازمان، یکی از مشتریهای شناخته شده گروه تدبیر محسوب میشود.