ضرورت کپسول آتش نشانی در ساختمان قابل چشم پوشی نیست. این کپسولها اگرچه کوچک هستند، اما یکی از مهمترین ابزارهای تأمین امنیت ساختمان محسوب میشوند. آنها میتوانند جان و اموال ساکنین ساختمان را با خاموش کردن آتش و یا محدود کردن آن تا زمان رسیدن نیروهای آتش نشانی نجات دهند.
در این مطلب روی اهمیت کپسول آتش نشانی در ساختمان تمرکز خواهیم کرد و همچنین نحوه انتخاب کپسول آتش نشانی مناسب برای ساختمان را توضیح میدهیم.
آیا همه ساختمانها به کپسول آتش نشانی نیاز دارند؟
کشورهای مختلف قوانین مشخصی دارند که مطابق آن ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی ملزم به تجهیز ساختمان با کپسولهای آتش نشانی آن هم به تعداد کافی هستند؛ اما فارغ از قوانین، باز هم داشتن یک کپسول آتش نشانی در ساختمان ایمنی ساختمان و ساکنین آن را افزایش میدهد. آتش سوزی میتواند از یک جرقه کوچک و یا یک نقص عملکرد ساده در دستگاههای الکترونیکی آغاز شود و سپس به کل ساختمان سرایت کند.
بنابراین فرقی ندارد که در مورد چه نوع ساختمانی صحبت کنیم، در هر صورت اهمیت کپسول آتش نشانی به عنوان خط مقدم مقابله با آتش سوزی غیر قابل انکار است. چرا که هیچ وقت نمیتوانید مطمئن باشید که ساختمان مورد نظر شما طعمه حریق نخواهد شد. زمانی که این اتفاق بیفتد، وجود حتی یک کپسول آتش نشانی مناسب و سالم میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند و جان و اموال زیادی را از خطر نابودی نجات دهد.
ضرورت کپسول آتش نشانی در ساختمان
این موضوع به خصوص در خصوص ساختمانهای بزرگ و پر رفت و آمد اهمیت بیشتری پیدا میکند. هر چقدر که یک ساختمان بزرگتر باشد، آتش سوزی احتمالی که در آن رخ خواهد داد نیز مهیبتر خواهد بود و میتواند جانهای زیادی را تهدید کند. در نتیجه ضرورت تهیه کپسول آتش نشانی در ساختمانهای این چنینی حتی بیشتر بوده و به هیچ وجه نباید در خصوص آن سهل گیری کرد.
کپسول آتش نشانی لزوماً قرار نیست به طور کامل جلوی آتش نشانی را بگیرد، بلکه هدف استفاده از آن مقابله اولیه با آتش سوزی تا زمان رسیدن نیروهای آتش نشانی است. همین چند دقیقه و یا حتی ثانیه، میتواند کمک کند تا یک حادثه تبدیل به فاجعه نشود.
محل قرارگیری کپسول آتش نشانی در ساختمان
صرف داشتن کپسول آتش نشانی در ساختمان برای مقابله مؤثر با آتش سوزی احتمالی کافی نیست. بلکه کپسول باید با توجه به خطراتی که ساختمان را تهدید میکند، در محل مناسبی نصب شود تا بتوان در سریعترین زمان ممکن از آن استفاده کرد. برای شناسایی بهترین محل قرارگیری کپسول آتش نشانی در ساختمان، دو ویژگی کلیدی را در نظر بگیرید:
- در معرض دید بودن
- در دسترس بودن
به همین دلیل است که کپسولهای آتش نشانی را اغلب در جاهایی مثل راهروی ساختمان، اتاق جلسات، نزدیکی درب خروجی و سایر جاهای پر رفت و آمد مشاهده میکنید. این مکانها هم در معرض دید اکثر ساکنین ساختمان هستند و هم برای رسیدن به آنها، لازم نیست از موانع پر شماری عبور کنید.
محل قرارگیری کپسول آتش نشانی
از قرار دادن کپسول در مکانهایی که ممکن است با موانعی مثل صندلی، سطل زباله و… دسترسی به آنها دشوار شود پرهیز کنید. همچنین لازم است که کپسول به شکلی در این مکانها نصب شود که برچسب آن به سمت کاربر و کاملاً خوانا باشد. در صورتی که مجبور شدید کپسول را در محلی که چندان قابل دید نیست نصب کنید، حتماً از برچسبهای راهنما که ساکنین را به سمت کپسول هدایت میکند استفاده کنید.
انتخاب کپسول آتش نشانی مناسب برای ساختمان
آتشسوزیها انواع مختلفی دارند چرا که همه مواد قابل اشتعال با سرعت یکسان نمیسوزند و همچنین همه آنها را نمیشود با یک نوع ماده اطفاء حریق خاموش و یا کنترل کرد. به همین دلیل در انتخاب کپسول آتش نشانی مناسب برای ساختمان، قبل از هر چیز باید مشخص شود که چه نوع از انواع آتش سوزی ساختمان مورد نظر را تهدید میکنند.
برای ساختمانهای مسکونی، کپسول A,B,C گزینه مناسبی است. این کپسول سه کلاس از آتش سوزیهای رایج یعنی A,B,C را پوشش میدهد که به ترتیب مربوط به آتش سوزی بر اثر مواد قابل اشتعال معمول مثل پارچه و چوب، مایعات قابل اشتعال و آتش سوزی بر اثر تجهیزات الکترونیکی میشوند.
دو نوع دیگر از آتش سوزیها کلاس D و K هستند که D مربوط به فلزات قابل اشتعال و K مربوط به چربیهای آشپزی میشود. در نتیجه این دسته از کپسولها در محیطهای صنعتی مثل کارگاه و رستوران کاربرد دارند.