همه چیز درباره شارژ کپسول آتش نشانی

شارژ کپسول آتش نشانی
زمان مطالعه: 5 دقیقه

کپسول‌های آتش‌نشانی به عنوان یکی از ساده‌ترین و کاربردی‌ترین سیستم‌های اطفا حریق شناخته می‌شوند. اما اگر شارژ کپسول آتش نشانی پس از هر مرتبه استفاده و در زمان مناسب انجام نشود، کوچک‌ترین حوادث نیز می‌توانند خسارت‌های مالی و جانی جبران‌ناپذیری داشته باشند. البته باید به این نکته نیز توجه کنید که در برخی مواقع، شارژ کپسول نیز نمی‌تواند عملکرد آن را به حالت اولیه بازگرداند و شما ناچار به تعویض آن می‌شوید. در این مطلب با زمان مناسب و روش صحیح شارژ کپسول آتش‌نشانی آشنا می‌شویم.

زمان مناسب برای شارژ کپسول آتش نشانی

زمان مناسب برای شارژ کپسول آتش نشانی

برای انتخاب زمان مناسب به منظور شارژ کپسول آتش نشانی معمولا به نوع آن‌ها توجه می‌شود. در حالت کلی اکثر کپسول‌ها را به صورت سالانه شارژ می‌کنند، اما شما می‌توانید برای شارژ برخی از کپسول‌ها مانند CO2 هر دو سال یک بار اقدام کنید. شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات شارژ کپسول‌های آتش‌نشانی با نصب یک برچسب، تاریخ دقیق شارژ کپسول را مشخص می‌کنند تا شما را از زمان مناسب برای شارژ مجدد آن‌ها مطلع کنند. توجه داشته باشید که انواعی از کپسول‌های آتش‌نشانی مانند کپسول‌های پودری، باید به صورت ماهیانه مورد تست و بازرسی قرار بگیرند تا از عملکرد مناسب آن‌ها اطمینان حاصل شود.

یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه کنید، این است که زمان‌ تعیین‌شده برای شارژ کپسول آتش نشانی در صورتی درست است که شما از کپسول آتش‌نشانی استفاده نکرده باشید. همچنین اگر در بازرسی‌های ماهانه متوجه وجود مشکلاتی مانند کاهش فشار یا نشتی در کپسول شوید، باید هرچه سریع‌تر نسبت به شارژ مجدد یا تعویض کپسول آتش نشانی اقدام کنید.

چگونه تشخیص دهیم که کپسول آتش نشانی به شارژ مجدد نیاز دارد؟

چگونه تشخیص دهیم که کپسول آتش نشانی به شارژ مجدد نیاز دارد؟

همان‌طور که اشاره کردیم، کپسول‌های آتش‌نشانی به طور کلی باید به صورت سالانه شارژ شوند تا عملکرد مناسبی داشته باشند و بتوان در صورت بروز آتش‌سوزی از آن‌ها برای مهار آتش استفاده کرد. اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که بر تشخیص زمان مناسب برای شارژ کپسول آتش نشانی تاثیرگذار هستند. شما برای انتخاب زمان مناسب باید این عوامل را نیز مورد بررسی قرار دهید. در ادامه با برخی از نکاتی که در انتخاب زمان مناسب برای شارژ کردن کپسول‌های آتش نشانی به شما کمک می‌کنند، اشاره می‌کنیم.

توجه به مانومتر کپسول آتش‌نشانی

اگر به کپسول‌های آتش‌نشانی توجه کنید، متوجه وجود یک فشارسنج گاز یا مانومتر بر روی آن‌ها می‌شوید. این مانومتر وظیفه نمایش مقدار فشار داخل محفظه کپسول آتش‌نشانی را برعهده دارد. فشار کپسول‌های آتش‌نشانی همواره باید در محدوده مشخصی قرار داشته باشد تا بتوانند عملکرد خود را حفظ کنند. فشار استاندارد برای کپسول‌های مختلف در حدود 100 psi یا 7 atm در نظر گرفته می‌شود. پس در صورت مشاهده کاهش فشار در محفظه کپسول آتش نشانی باید فورا نسبت به شارژ آن اقدام کنید.

بررسی میزان رطوبت و دمای محیط برای شارژ کپسول آتش نشانی

یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر عملکرد کپسول‌های آتش‌نشانی که اکثر افراد نسبت به آن بی‌توجه هستند، میزان رطوبت و دمای محیطی است که کپسول در آن قرار دارد. اگر کپسول آتش‌نشانی در مکانی مرطوب یا در دماهای بسیار بالا یا پایین قرار بگیرد، عملکرد خود را از دست خواهد داد.  در این صورت شما باید در دوره زمانی کوتاه‌تری اقدام به شارژ کپسول آتش نشانی مجتمع خود کنید. در بازرسی‌های خود حتما دما و میزان رطوبت محیطی را که کپسول در آن قرار دارد، بررسی کنید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کپسول آتش نشانی

نقش اجزای کپسول آتش نشانی در تعیین زمان شارژ

هر کپسول آتش‌نشانی از اجزای مختلفی مانند شیلنگ، اهرم بدنه و … تشکیل شده است. آسیب رسیدن به هر یک از این اجزا ممکن است باعث نشتی گاز موجود در محفظه کپسول و تخلیه کامل آن شود. در نتیجه اگر در بازرسی‌های خود متوجه وجود شیار یا سوراخی در این اجزا شدید، حتما برای تعمیر و شارژ کپسول آتش نشانی به یک مرکز خدماتی معتبر مراجعه کنید.

توجه به برچسب درج‌شده روی کپسول

همان‌طور که اشاره کردیم، شرکت‌های معتبر پس از هر بار شارژ کردن کپسول‌های آتش‌نشانی برچسبی را روی آن‌ها نصب می‌کنند که برخی از مشخصات کپسول و زمان آخرین شارژ آن را نشان می‌دهد. بهترین راه برای تعیین زمان مناسب برای شارژ کپسول آتش نشانی توجه به تاریخ درج‌شده بر روی همین برچسب است. اگر کپسول‌های آتش‌نشانی مجتمع خود را در شرایط ایده‌آلی نگهداری می‌کنید و در بازرسی‌های ماهانه متوجه وجود نقص خاصی نمی‌شوید، می‌توانید با گذشت یک سال از آخرین تاریخ شارژ نسبت به شارژ مجدد کپسول‌های مجتمع اقدام کنید.

نحوه شارژ کپسول آتش نشانی

نحوه شارژ کپسول آتش نشانی

شارژ کپسول آتش نشانی فرایندی تخصصی است که به نیروی کار ماهر و تجهیزات مناسب نیاز دارد و شما نمی‌توانید به تنهایی از عهده انجام آن برآیید. به همین منظور برای شارژ کردن کپسول‌های آتش‌نشانی باید آن‌ها را به نمایندگی‌های مجازی که ارائه‌دهنده خدمات شارژ و تعمیرات کپسول‌ها هستند، تحویل دهید. امروزه فرایند شارژ کپسول آتش نشانی در بسیاری از شرکت‌های معتبر و پیشرفته با استفاده از سیستم‌های خودکار انجام می‌شود. نمایندگی برای شارژ کپسول‌های آتش‌نشانی مواد خاموش‌کننده باقی‌مانده را از داخل محفظه کپسول تخلیه کرده و آن را با مواد جدید پر می‌کنند. در ادامه به معرفی مراحل مختلف شارژ این کپسول‌ها می‌پردازیم.

مراحل شارژ کپسول آتش نشانی عبارتند از:

  • تشخیص نوع کپسول آتش‌نشانی
  • تخلیه مواد باقی‌مانده
  • بازرسی ظاهری و تمیز کردن کپسول آتش‌نشانی
  • انجام تست هیدرواستاتیک
  • عملیات شارژ کپسول آتش نشانی
  • درج برچسب مشخصات روی کپسول و کنترل نهایی

تشخیص نوع کپسول آتش‌نشانی

اولین و مهم‌ترین گام برای شارژ کپسول آتش نشانی شناسایی نوع یا کلاس کپسول و عامل اطفا حریق آن است. شارژ کپسول‌های پودری حساسیت بالایی دارد و برای پر کردن مجدد آن‌ها باید به نوع کپسول دقت کرد. زیرا استفاده از مواد نامناسب می‌تواند برای افراد خطرآفرین باشد.

برای آشنایی با انواع کپسول آتش نشانی، مقاله زیر را بخوانید.

تخلیه مواد باقی‌مانده؛ از مراحل کلیدی شارژ کپسول آتش نشانی

گام دوم در فرایند شارژ کپسول‌های آتش‌نشانی تخلیه کردن مواد موجود در محفظه آن‌ها است. این مرحله نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا حتی ممکن است در کپسول‌های استفاده‌شده نیز مقادیری از عوامل اطفا حریق باقی مانده باشد. در نتیجه تکنسین‌ها به کمک ضامن کپسول تمام مواد باقی‌مانده در آن را تخلیه می‌کنند تا کپسول برای شارژ مجدد آماده شود.

بازرسی ظاهری و تمیز کردن کپسول آتش‌نشانی

همان‌طور که اشاره کردیم، خرابی یا وجود نقص در سایر بخش‌های کپسول آتش‌نشانی نیز می‌تواند باعث نشت مواد داخل محفظه و خالی شدن کپسول شود. به همین دلیل تکنسین‌ها در این مرحله اجزای مختلف کپسول آتش‌نشانی را مورد بررسی قرار می‌دهند و در صورت وجود فرسودگی و شکستگی، قطعه مورد نظر را تعویض می‌کنند. سپس تمام قسمت‌های کپسول آتش نشانی با استفاده از شوینده مناسب تمیز می‌شود.

انجام تست هیدرواستاتیک در صورت نیاز

پس از بازرسی ظاهری و تمیزکاری اجزای مختلف کپسول‌های آتش‌نشانی، در صورت نیاز نوبت به انجام تست هیدرواستاتیک می‌رسد. معمولا تست هیدرواستاتیک در بازه‌های زمانی دو ساله بر روی کپسول‌ها انجام می‌شود. انجام این تست برای ارزیابی میزان استحکام و مقاومت کپسول از اهمیت بالایی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: زمان تعویض کپسول آتش نشانی

عملیات شارژ کپسول آتش نشانی

در این مرحله مواد یا همان عامل اطفا حریق مناسب به کمک یک پمپ به داخل محفظه کپسول منتقل می‌شود. سپس با استفاده از تجهیزات مخصوص هوای موجود در داخل کپسول آتش‌نشانی را تحت فشار قرار می‌دهند. در مرحله آخر فشار داخل کپسول توسط تکنسین فنی بررسی می‌شود تا از قرارگیری فشار در محدوده استاندارد اطمینان حاصل کنند.

درج برچسب مشخصات روی کپسول و کنترل نهایی

در آخر کپسول مجددا به طور کامل تمیز شده و پس از درج برچسب مشخصات به مشتری تحویل داده می‌شود. روی این برچسب مشخصاتی مانند نام شرکت ارائه‌دهنده خدمات، تاریخ شارژ کپسول آتش نشانی و تاریخ مناسب برای نوبت بعدی شارژ ثبت می‌شود. همچنین در این مرحله مشخصات ظاهری کپسول نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد و اگر مشکلی برای بدنه کپسول به وجود آمده باشد، باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد.

ویژگی‌های مرکز شارژ کپسول آتش نشانی

ویژگی های مرکز شارژ کپسول آتش نشانی

پیدا کردن یک شرکت معتبر برای شارژ مجدد کپسول‌های آتش‌نشانی از جمله کپسول بیوورسال یکی از دغدغه‌های اصلی مدیران مجتمع‌های تجاری، اداری، مسکونی و صنعتی است. از آنجا که رعایت نکات ایمنی برای حفظ سلامتی افراد در این مجموعه‌ها از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است، شما برای تهیه و شارژ تجهیزات اطفا حریق به کمک افراد متخصص و باتجربه نیاز دارید که از بهترین و پیشرفته‌ترین امکانات و تجهیزات استفاده کنند. اما یک کارگاه شارژ کپسول آتش نشانی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

استفاده از تجهیزات و میز کار استاندارد

کارگاه‌های شارژ کپسول‌های آتش‌نشانی در کنار نیروهای متخصص و باتجربه به تجهیزات پیشرفته نیاز دارند تا بتوانند کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهند. یک اپراتور بدون در اختیار داشتن این تجهیزات نمی‌تواند کپسول‌های آتش‌نشانی را به درستی شارژ کند. همچنین اپراتور کارگاه به میز کار استانداردی نیاز دارد که به صورت ویژه برای شارژ کپسول‌ها طراحی شده باشد. یک میز کار مناسب می‌تواند باعث افزایش سرعت شارژ و بهبود عملکرد اپراتور شود.

استفاده از مواد اطفا حریق باکیفیت

مواد خاموش‌کننده کپسول‌های آتش‌نشانی به خصوص کپسول‌های بایوورسال در درجه‌های کیفی مختلفی تولید می‌شوند و همه کارگاه‌های شارژ کپسول از بهترین و باکیفیت‌ترین انواع آن استفاده نمی‌کنند. متاسفانه در تمامی کسب‌وکارها افراد سودجویی وجود دارند که برای کسب درآمد بیشتر حاضر به کاهش کیفیت کار خود هستند. در نتیجه برای انتخاب کارگاه مناسب تنها نباید به قیمت شارژ کپسول نگاه کنید. زیرا کیفیت مواد خاموش‌کننده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و شما می‌توانید با صرف هزینه بیشتر، از بروز حوادث بزرگ‌تر جلوگیری کنید.

بیشتر بخوانید: مرکز شارژ کپسول آتش نشانی در تبریز

نکات مهم در شارژ کپسول آتش نشانی بیوورسال

نکات مهم در شارژ کپسول آتش نشانی بیوورسال

همان‌طور که اشاره کردیم، برخلاف تصوری که در میان بسیاری از افراد رواج دارد، شارژ کپسول آتش نشانی فرایندی تخصصی است و مجموعه یا فردی که وظیفه شارژ کپسول شما را برعهده می‌گیرد، باید تحت عضویت اتحادیه آتش‌نشانی باشد.

شرکت بیوورسال، زیر مجموعه گروه تولیدی و صنعتی تدبیر، نماینده انحصاری محصولات بیوورسال در ایران است. از این رو تنها کارگاه شارژ تدبیر می‌تواند خدمات شارژ کپسول آتش نشانی بیوورسال را ارائه دهد. از آنجایی که برخی از افراد سودجو ادعا می‌کنند که قادر به شارژ کپسول بیوورسال هستند، وظیفه مدنی شرکت بیوورسال این است که اعلام کند که بسیاری از این افراد سودجو، کپسول آتش نشانی بیوورسال شما را با مواد فوم معمولی پر می‌کنند و این مواد هیچوقت عملکرد بیوورسال اورجینال را نخواهد داشت.

هزینه شارژ کپسول آتش نشانی چقدر است؟

هزینه شارژ کپسول آتش نشانی چقدر است؟

اتحادیه صنف لوازم ایمنی، آتش‌نشانی و علائم نیروهای مسلح مرجع اصلی برای تعیین تعرفه‌های مربوط به شارژ کپسول آتش نشانی به شمار می‌رود. این اتحادیه به صورت سالیانه با در نظر گرفتن عوامل مختلف تاثیرگذار بر هزینه‌های شارژ کپسول‌های آتش‌نشانی تعرفه‌های جدید را منتشر می‌کند.

مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه شارژ کپسول‌های آتش‌نشانی عبارتند از:

  • نوع مواد مورد استفاده برای شارژ کپسول؛ به عنوان مثال تعرفه شارژ کپسول آب و گاز با کپسول دی اکسید کربن متفاوت است
  • کیفیت مواد و عامل اطفا حریق استفاده‌شده برای پر کردن کپسول
  • حجم و ظرفیت کپسول مورد نظر؛ کسپول‌های آتش‌نشانی در حجم‌ها و اندازه‌های گوناگونی تولید می‌شوند
  • قیمت تجهیزات مورد استفاده در عملیات شارژ؛ تورم و افزایش قیمت ارز می‌تواند باعث افزایش قیمت این تجهیزات شود
  • افزایش دستمزد کارکنان
  • نیاز به تعویض قطعات مختلف کپسول
  • نیاز به انجام تست هیدرواستاتیک

بیشتر بخوانید: آزمایش کپسول آتش نشانی چیست؟

شارژ منظم کپسول آتش نشانی

شارژ منظم کپسول آتش نشانی

کپسول‌های آتش‌نشانی از ابزارهای کاربردی برای اطفا حریق در مجتمع‌های مختلف به شمار می‌روند. این کپسول‌ها برای حفظ عملکرد خود نیاز به شارژ مجدد در بازه‌های زمانی تعیین‌شده دارند. شارژ کپسول آتش نشانی فرایندی تخصصی است که شما برای انجام آن باید کپسول مورد نظر را به کارگاه‌ها و نمایندگی‌های شارژ کپسول تحویل بدهید.

کارگاه‌های معتبر شارژ کپسول آتش نشانی، از تجهیزات به‌روز و مواد باکیفیت استفاده می‌کنند. توجه داشته باشید که پس از پایان فرایند شارژ کپسول، حتما از فرد یا کارگاه ارائه‌دهنده خدمات فاکتور دریافت کنید. شما می‌توانید برای شارژ انواع کپسول‌های آتش‌نشانی از جمله کپسول بیوورسال از خدمات شرکت تدبیر استفاده کرده و کپسول‌های خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تحویل بگیرید.

سوالات متداول شارژ کپسول آتش نشانی

مرکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی کجاست؟

مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی هر شهر در وندورلیست سازمان آتش نشانی موجود است.

مرکز شارژ کپسول آتش نشانی بیوورسال کجاست؟

گروه تولیدی و صنعتی تدبیر نماینده انحصاری بیوورسال در ایران و تنها مرکز شارژ کپسول بیوورسال در ایران است.

پست قبلی

آموزش تشخیص کپسول آتش نشانی اصل و بدل

پست بعدی

بررسی عملکرد کپسول آتش نشانی بیوورسال

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *